MAIG 2020
Parlem amb Josep Lluís Bonet Berenguer, Director dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera
Des del Consell Comarcal de La Noguera heu impulsat el projecte Àgape, Aliments solidaris de la Noguera en col·laboració amb Càritas, Creu Roja i voluntariat de Pons i Artesa. Com va néixer el projecte i com ha estat la vostra experiència de col·laboració amb les entitats i el voluntariat?
El Projecte Àgape -aliments solidaris de la Noguera- va néixer a principis de l'any 2010, com un projecte per aglutinar esforços entre administracions, entitats i associacions de la comarca de la Noguera, amb col·laboració de l'Obra Social "la Caixa".
Aquesta coordinació entre l'administració que lidera el projecte i les entitats que col·laboren en el repartiment d'aliments ha fet que aquests servei, es realitzi amb més eficàcia en benefici dels nostres usuaris i de la població en general.
Quan vam conèixer el programa eQuàliment, vam decidir apostar per ell per diversos motius: donar més agilitat als tràmits, més control i una millora substancial de la gestió del centre d'entregues d'aliments, cosa que permet als professionals que el gestionen, tenir una intervenció més àgil i amb més eficiència.
Com està impactant l'actual crisi del COVID-19 en el vostre projecte d'aliments solidaris a la comarca de la Noguera?
L'impacte està sent molt gran i difícil, fins al punt que hem hagut de fer una campanya solidària de recollida d'aliments a tots els municipis de la comarca i demanar ajuda a diferents entitats i institucions per tenir estoc suficient per repartir a les persones d'especial fragilitat i/o vulnerabilitat.
El fet d'enfrontar-nos a una situació desconeguda, ha estat un moment en que ens hem hagut de replantejar tots els serveis i reforçar-ne d'altres com ha estat el centre d'entregues d'aliments.
Amb el confinament i que no hem pogut disposar dels voluntaris i amb el replantejament de tots els serveis, hem hagut d'adaptar-nos i repensar la continuïtat dels diferents serveis. El centre d'entregues d'aliments ha estat un d'ells, el fet és que les demandes s'han incrementat amb el que hem hagut de traspassar professionals d'uns serveis s reforçar-ne d'altres. La demanada d'aliments s'ha incrementat un 45%.
Com valoreu la utilització d'eQuàliment en el vostre projecte? Us sembla interessant la implantació d'àmbit provincial que promou el Banc d'Aliments de Lleida?
Al Consell Comarcal de la Noguera, disposem del programa des de l'any 2017. Aquest tres anys hem vist una millora en el nostre treball en el cente d'entregues d'aliments. Més ordre, eficàcia administrativa, fàcil utilització i major control d'entregues. Això ha propiciat una millor gestió del centre, millorant la feina dels professionals que l'utilitzen.
La implantació d'eQuàliment en l'àmbit provincial de Lleida ens permetrà agilitzar tràmits i guanyar en eficiència. Facilitarà la comunicació entre les comarques i el Banc d'Aliments de Lleida, de manera que en tot moment el Banc d'Aliments de Lleida podrà consultar la xifra del volum de persones i els seus perfils d'edat que estan rebent ajut alimentari en cada comarca, el que permetrà una millor gestió d'estocs i revertirà en una millora permanent del servei.
Com veieu el futur dels ajuts alimentaris? Contempleu també la prestació d'ajuts econòmics com la targeta moneder?
Tot i que veiem que continuarem el tema dels aliments com un recurs d'ajut puntual a persones i famílies, estic valorant la implementació de targetes moneder. Aquestes targetes poden ser una eina més per la gestió del dia a dia de les treballadores i educadores socials d'atenció primària.
Com he dit anteriorment, estem en un moment de replantejament global i buscar noves vies, noves eines que ajudin a millorar l'atenció a la població en general, és una de les premisses del nostre servei.
Tot i amb això, seguirem comptant amb el centre d'entregues d'aliments, doncs és una forma d'ajuda immediata i que resolt situacions d'especial vulnerabilitat a les famílies que atenem.