Saltar a continguts

eQuàliment

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Eduard Arruga

Imatge de complement

NOVEMBRE  2016

Parlem amb Eduard Arruga, President  del Banc dels Aliments de Barcelona, sobre les funcions i els reptes actuals que té la institució que presideix

Quina és la funció del Banc dels Aliments de Barcelona en un escenari de distribució d'aliments en el que hi intervenen nombroses Entitats repartint aliments a les famílies que ho necessiten?

El Banc d'Aliments té tres línies bàsiques d'actuació.
Recuperem aliments
comestibles no comercialitzables, sensibilitzant a l'ensems sobre malbaratament alimentari a la cadena de la indústria alimentària, formada per la pròpia indústria, els productors agraris i les cadenes de distribució.
Impulsem campanyes de recollida d'aliments, sensibilitzant a la ciutadania sobre la situació de precarietat alimentària del nostre entorn.
I en tercer lloc canalitzem la solidaritat ciutadana a través del voluntariat i les donacions, fent arribar tots els aliments recaptats a qui més ho necessita, mitjançant una xarxa de 351 Entitats a la província de Barcelona, procurant una distribució justa i eficient.
 
A més a més, la tasca del Banc va molt més enllà de recaptar i repartir aliments; també mantenim una relació constant amb totes les Entitats, donant-les-hi el suport necessari en la gestió, emmagatzematge i distribució dels aliments.
 

 Com ha incidit la crisi actual en la organització del Banc dels Aliments de Barcelona?

S'ha manifestat en el creixement del nombre d'Entitats (que ha passat de 271 a 351 entre 2008 i 2015) i sobretot en el de persones ateses per aquestes (que ha passat de 57.381 a 143.902 en el mateix període), conduint-nos a prendre molt diverses mesures, com ara:
 
L’ampliació de la capacitat d'emmagatzematge en la nau del carrer dels Motors, a Barcelona, dotant-la també de major capacitat per a aliments frescos, refrigerats i congelats, així com també la utilització d' una nau propera per a l'emmagatzematge i distribució dels aliments (3.500 tones el 2015) provinents del Fons d' ajut de la Unió Europea, alliberant així espai a la nau principal. En el mateix sentit, esmentaria també la disponibilitat i recent ampliació d' una nau a Mercabarna, on l' any 2015 s' han recollit 990 tones de fruites i verdures, que les Entitats van a recollir directament.
 
Hem constituït un equip de Seguretat Alimentària per promoure la garantia d'una alimentació suficient, segura i saludable als beneficiaris, i que aplica un seguit de protocols de verificació i supervisió de sistemes de control, d'acord amb la normativa vigent establerta per l' Agència de Salut Pública de Catalunya.
 
Hem més que doblat el nombre de voluntaris i voluntàries (que ha passat de 93 a 221 en el període considerat), reorganitzant les àrees de treball, per a aconseguir-ne la millor eficiència possible.
 
Hem impulsat l'agrupació d'Entitats, que permet tant la optimització de recursos, com la coordinació entre els diferents agents o la homogeneïtzació de criteris. Actualment, ja hi ha 20 agrupacions constituïdes per 115 Entitats diferents.
 
I organitzem nombroses campanyes de recollida d'aliments (com ara el Gran Recapte, la Fam no fa vacances, Maletes contra la fam, Cap nen sense bigoti, Tió solidari), i de sensibilització de la ciutadania, a les escoles, a les empreses, a les Entitats, etc.

 

On convergeixen la lluita contra el malbaratament alimentari i la funció dels Bancs dels aliments?

La nostra funció és doble: lluita contra el malbaratament alimentari i lluita contra la fam en el nostre entorn, accions que no són en absolut incompatibles, sinó totalment complementàries.
 
De les 16.403 tones d' aliments gestionades durant l' any 2015, 7.874 tones (un 48 %) són obtingudes de la lluita contra el malbaratament, evitant per un costat que aquests aliments vagin a l'abocador i fent-los arribar en condicions de seguretat a les persones més necessitades del nostre entorn.
 
De fet, els Bancs dels Aliments van néixer ara fa 50 anys als EUA i 30 a Catalunya, com un instrument al servei de les dues activitats. El Banc dels Aliments de Barcelona ha obtingut el reconeixement de l'Agència de Residus de Catalunya, amb la seva inscripció en el Registre d' Entitats protectores del medi ambient.
 

Sovint heu recomanat la utilització d'eQuàliment a les vostres Entitats i actualment esteu posant en marxa una plataforma de comunicació amb les Entitats basada en eQuàliment. Què és el que el Banc dels Aliments de Barcelona concretament valora i espera d'eQuàliment?

Pel que fa a la plataforma de comunicació que oferirem des del Banc, ho fem pensant en la millora en la comunicació entre la xarxa d'Entitats i el Banc. L'eina permetrà que les Entitats disposin d'un entorn online on puguin accedir a tots els documents que generem i als comunicats que els fem arribar. També permetrà fer enquestes i seguiment de les respostes generades.
 
eQuàliment és un recurs informàtic que suposa un gran ajut, tant en la gestió com en la viabilitat de moltes de les Entitats, que assumeixen un número important de persones ateses i un creixent volum de quilos d'aliments a distribuir.
 
Tant en les trobades que organitza el Banc amb Entitats ubicades en una mateixa zona, com en els diferents processos d'agrupació d'Entitats que anem promovent, els fem saber de l'existència d'aquest recurs, recomanant que tant les Entitats com l'Ajuntament del seu municipi valorin conjuntament l'interès en disposar de l'eina.
 
eQuàliment és una eina que facilita la gestió de les prescripcions de les persones ateses i permet fer més operativa la gestió de les existències. També facilita la comunicació i la coordinació entre les Entitats i els serveis socials municipals, alhora que agilitza els tràmits exigits en determinats programes de repartiment.
 
Des de l'òptica de la logística, una eina informàtica que connecti i ajudi a gestionar els recursos dels Ajuntaments, de les Entitats i dels Bancs, és molt benvinguda i pot ajudar, sense dubte, a millorar l'eficiència de la distribució d'aliments a les persones més necessitades del nostre entorn.

 

Quin són els principals reptes que es planteja avui el Banc dels Aliments de Barcelona? Com visualitzeu el futur de la distribució d' aliments solidaris?  

Tot i que voldríem que no hi hagués persones que pateixin gana en el nostre entorn (ni a la resta del món), creiem que -malauradament- la crisi econòmica continuarà manifestant-se durant bastants anys en un alt nombre de persones a les que, per mitjà de les Entitats, caldrà atendre.
 
A més, continuen existint, al llarg de la cadena alimentària, importants bosses de malbaratament, que hem de procurar reduir al mínim. Per això, haurem d'actuar decidida, eficaç i eficientment.
 
En quan a la distribució, potser hi ha actualment un gran nombre d' organitzacions, d'entitats i d'empreses que actuen amb tota la bona voluntat, però una major coordinació i col·laboració contribuirien enormement a una millora en el servei global.

 

© eQuàliment - 08037 - Barcelona - Tel. 93 467 28 94